BackUp (Yedekleme)
Backup (Yedekleme)
Backup kelimesi ingilizce kökenli bir kelimedir. Türkçe’de yedekleme anlamına gelmektedir. IT dünyasının her alanında yedekleme büyük öneme sahiptir. Bu işlem sadece kurum veya kuruluşlar tarafından değil son kullanıcı tarafından bile yapılmaktadır. Kullanıcılar müzik, film, resim veya doküman gibi verilerini yedeklerler. Önemli olan nokta, verilerin güvenilir bir ortama aktarılmasıdır. Yedekleme konusu çoğu zaman hayati önem taşır.
Depolanacak verinin önem derecesi, hangi sıklıkla yedekleneceği ve hangi yöntemlerle yedekleneceği titizlikle düşünülmelidir. İşletmelerin sürekli kullandığı ve yedeklenme ihtiyacı duyduğu verileri vardır. Bunlar; dokümanlar, çizimler, veritabanları, mailler, resimler vb. gibi önem arz eden verilerdir. Bu veri yedekleme ihtiyacındaki artış, depolama alanı ve depoladığınız donanımlarla ilgili sizi bir takım değişikliklere sürükler. Bu artışları göz önünde bulundurularak değişiklikler önceden yetkililer tarafından planlanmalıdır.
Backup türleri nelerdir?
Günümüzde birçok backup yazılımı (Cobain, Acronis, Veeam, Symantec) bulunmaktadır. Ancak her platformun kullandığı belli başlı backup tipleri vardır. Gelin hep birlikte göz atalım.
Backup türleri nelerdir?
Full Backup teriminin Türkçe karşılığı tam yedeklemedir. Tam yedeklemede ortamda bulunan veriler olduğu gibi yedeklenir. Söz konusu bir sanal sunucu veya sadece tek bir klasör olabilir. Önemli olan nokta alınacak şey tamamıyla, bütünüyle alınarak yedeklenmesidir. Bütün verilerin yedeklenmesinden dolayı en güvenilir yöntemdir. Ancak en çok vakit alan yöntemdir. Herhangi bir çalışmadan önce veya risk durum oluştuğunda bu yönteme başvurulur.
Differential Backup (Fark Yedeklemesi)
Bu yöntemi uygulayabilmek için öncelikle tam yedek alınmış olması gerekmektedir. Bu yöntem incremental ile sıklıkla karıştırılır. Karıştırmama adına diffrential yedek alma işlemini özetleyelim. Verinin tam yedeği alındıktan sonra değişiklik yapılırsa, diffrential değişen veriyi yeni bir klasörde yedekleyerek kayıt eder. Bu nedenle tam yedek almaya göre daha kısa sürede işlem tamamlanır. Ayrıca veri yedeğinde yer tasarrufu büyük ölçüde sağlanır.
Incremental Backup (Artımlı Yedekleme)
Artımlı yedeklemede ise işler neredeyse aynı. Artımlı yedeklemenin en büyük farkı, yedek alma işleminde bir önceki incremental process (artımlı yedekleme işlemi) bakarak sadece değişen veriyi yedekler. Temel amaç yedekleme işleminden ve disk alanından tasarruftur.
Mirror Backup
Türkçe karşılığı ayna yedeklemesidir. Daha önce alınmış bir yedeğin aynısını başka bir ortamda veya diskte tekrar alınması anlamına geliyor.
Sunucu Yedekleme
Sunucu yedekleme işlemleri, bilgisayar ve sunucularındaki verileri emniyet altına almak isteyen firmalar için uygundur. Verilerini, olağanüstü bir durumla karşı karşıya kaldıklarında uzaktan erişmek veya yedeklemek isteyen firmalar için bu hizmet olmazsa olmazdır. Bu yöntem ile veriler güvenli bir ortamda yedeklenmiş olur. Diğer bir özellik ise sunucu kapasiteleri, veri yedekleme alanı olarak kullanılabilmesidir.
Sunucu Yedeklemesi Neden Gerekli?
Avantajlı Maliyetler: Yatırım gerektirmeyen, kullandıkça ödeme yöntemi ile maliyetten tasarruf edebilirsiniz.
Güvenlik: Bu yöntemle verileriniz bankaların güvenlik seviyelerinde, kripto şifreleme yöntemleri ile güvenliği sağlanır.
Yönetim: Müşteri tarafından her istenildiğinde verileri geri yükleme seçeneği bulunmaktadır.