Server (Sunucu)


SERVER (Sunucu)



Teknolojinin gelişmesiyle birlikte günlük hayatımızdaki ve iş hayatımızdaki pek çok farklı işlemi internet ortamı üzerinden gerçekleştiriyoruz. Örneğin; sosyal medyada vakit geçiriyor ya da giyim alışverişimizi gerçekleştiriyoruz. Sonuç olarak internet ortamındaki herhangi bir işlemi yaparken bir web sitesine giriş yapıyoruz.
Web sitesine giriş yapmak kullanıcılar için bir tıklama kadar basittir. Ancak web sitesinin kurulumu, sitedeki görseller ve daha pek çok farklı işlemin gerçekleştirilmesi sanıldığı kadar basit değildir. Web sitesinin kullanılabilmesi için pek çok farklı bileşen aktif olarak kullanılır. Bu bileşenler arasından en önemlilerinden biri de “Server” olarak bilinir.


Server Nedir?
“Server” kelimesi Türkçeye “Sunucu” olarak çevrilmektedir. Server; bilgisayar ağlarında kullanıcıların kullandığı ve paylaşıma açık olan kaynakların ya da e-posta, web sitesi gibi çeşitli servislerin çalıştıran bilgisayar birimlerine verilen isimdir. Server’lar verileri saklar, düzenler ve kullanıcıya sunarlar.
Server denildiği zaman akıllara farklı cihazlar gelse dahi aslında Server, bildiğimiz bilgisayarlara benzer. Server bünyesinde CPU (işlemci), sabit sürücü ve RAM (bellek) gibi çeşitli bileşenler bulunmaktadır. Fakat Server’lar, evlerde kullandığımız bilgisayarlardan çok daha güçlüdür. Çünkü Server’lar 7 / 24 çalışır, yüksek performanslıdır ve enerji verimliliği oldukça yüksektir.


Server Ne İşe Yarar?
İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte Server’lar oldukça önemli bir konuma gelmiştir. Çünkü Server’lar olmasaydı, Web de olmazdı. Server; veri tabanı bulundurur, bir ağı yönetir ve uygulama ya da dosya paylaşımının yapılmasını sağlar. Server’lar farklı şekillerde kullanılabildiği için kullanım amacına göre özel yazılımlar bulunmaktadır.
Server son derece önemli olmasından dolayı veri merkezi adı verilen alanlarda bulunur. Veri merkezleri sürekli olarak yüksek hızlı internet bağlantısına, gelişmiş soğutma sistemlerine, kesintisiz çalışabilmesi için jeneratörlere ve üst düzey güvenlik önlemlerine sahiptir.